A raktározás varázsszavai a speditőröket húzzák elő a kalapból

Raktározás
A gyártásnak és a felhasználásnak megvan az a rossz tulajdonsága, hogy időben nem esnek egybe. Régi igazság ez a közgazdaságtanban, és az ellentmondásra adott válasz legalább ilyen régi. Raktározni kell az árut! Arra azonban nem ad választ ez az egyszerű javaslat, hogy hol érdemes raktározni a portékát. Milyen tárolási feladatokat végeznek a szállítmányozók?

A raktározásnak van két olyan kulcsszava, mondhatnánk varázsszava, amelyekkel minden szállíttatónak tisztában kell lennie.

Az egyik a Short-Term-Hold (STH) vagy Short-Hold, azaz rövid távú raktározás. Az STH fogalomkörébe jellemzően a 90 napnál rövidebb tárolási időt értjük. Ez a rövid távú raktározás kiváló módja az átmeneti keresleti csúcsok kezelésének. A gyártó vállalatok és a kereskedők általában a gyorsan forgó, ideiglenesen a birtokukban lévő árukat tárolják így. Ha nem akarnak ehhez saját raktárat építeni, akkor jó partner az olyan speditőr, amely megoldja ezt a feladatot számukra. A szállítmányozók rugalmas tárolási szolgáltatást kínálnak rövid távon anélkül, hogy az áru tulajdonosának hosszabb időre el kellene köteleznie magát raktárbérleti díj fizetésére. A rövid távú raktározást gyakran veszik igénybe a megrendelők a szezonális keresleti csúcsok idején, illetve azokban az esetekben, amikor a vevő igények kielégítéséhez a gyártó túl messze van, túl sok időbe telne a megrendelés közvetlen teljesítése a gyártó telephelyétől. Ilyenkor egy optimumot kell meghatározni. Mekkora legyen az a legkisebb szükséges készlet, amellyel az eladó a vevő számára még a biztonságos, gyors szállítást, teljesítést nyújtani tudja? Hasznos lehet, ha egy projekthez beszerzett eszközöket kell ideiglenesen tárolni. Emellett az ilyen szolgáltatást nyújtó szállítmányozók az új termékek bevezetését és a cégalapításokat is támogathatják az STH szolgáltatással.

A másik kulcsszó a Cross-Docking vagy átdiszponálási szolgáltatás. Ez a raktárba beérkezett áru szétválogatását majd más összetételben összerendezését jelenti. A rendezési szempont az, hogy a rendezett küldemény csoportok az azonos vagy egymáshoz közeli címek alapján összetartozó árukat tartalmazzák. A Cross-Docking esetén az áru nagyon gyorsan, többnyire még a beérkezés napján elhagyja a szállítmányozó raktárát – amint a továbbításhoz szükséges felkészítés, szortírozás, címkézés stb. megtörténik, a küldemény máris úton van a következő szortírozás vagy a címzettnek történő átadás felé.

A rövid távú tárolás gyakran párosul az átdiszponálással. Társaságunk a raktárainkban rövid távra tárolt áruk jelentős részét a termék értékesítésekor a logMASter saját disztribúciós hálózata segítségével indítja útnak a vevők felé. Ezzel az áttárolás költségét a központi raktárból a disztribúciós elosztó központ irányába ügyfeleink teljes egészében megtakaríthatják – a nálunk tárolt termékeik eladáskor azonnal indíthatók a helyszínről a belföldi vagy külföldi vevő felé.