Mint a moziban: robotok kezébe kerülnek a raktárakban pihenő áruink

robotok raktárban

Társaságunk így az év vége felé napi 1100-1300 kiscsomagot szállítmányoz országszerte. A csomagszállítók számára egyre nehezebb feladatot jelent a szükséges munkaerő alkalmazása, képzése és irányítása. Az automatizálás, az informatikai és más fejlett technológiák szerepe egyre növekszik, a hatékony munkavégzés egyre tőkeigényesebb és nagyobb kapacitású rendszerek kialakítását követeli. Raktárterületünket és tárolási kapacitásunkat fóti központunkban ezért a jövő év folyamán kb. 1200 raklaphellyel bővítjük.

Az előrejelzések szerint a raktárterület Európában a következő öt évben 26 százalékkal fog növekedni, de a raktár- és logisztikai vállalatok már most is küzdenek a távozó vagy nyugdíjba vonuló munkavállalók pótlásával – írja cikkében a Logisztikai Hírek hírportál.

A bérek egyre magasabbak, és 2050-ben 95 millióval kevesebb aktív korú (20 és 64 év közötti) ember lesz Európában, mint 2015-ben. A drasztikus létszámhiány és a raktárak növekvő száma megnehezíti az szállítmányozással, raktározással foglalkozó vállalatoknak, hogy megfeleljenek ügyfeleik elvárásainak.

A választ a szakértők a hangfelismerő rendszerektől az autonóm robotokon át az elektronikus kézbesítési igazolásig automatizálástól várják. Mivel logisztikai dolgozóból már így is kevés van, a bővülő raktárak vagy elosztóközpontok egyre nehezebben tudják kiszolgálni ügyfeleiket az online kiskereskedelemben.

A vásárlók egyre színesebb igényei és az online áruházaktól érkező megrendelések részletessége további kihívást jelent a raktározási szolgáltatásokat is nyújtó vállalatoknak.

Az online kiskereskedelmi forgalom volumene 2023-ig várhatóan évi 8,5 százalékkal nő Európa-szerte. A fogyasztók 79 százaléka a koronavírus-járvány idején az internetről szerezte be vásárlásai többségét, és közel fele arra számít, hogy a világjárvány után is online fog vásárolni.

A logMASter többek között rendszerintegrációs szolgáltatásokkal áll az elektronikus kereskedelem logisztikája iránt érdeklődő megbízói rendelkezésére.