Holdfény ünnepe

tealights, prayer, tea candles-6763542.jpg

Az őszközép ünnep vagy más néven hold fesztivál több ezer éves hagyományokra épülő kínai ünnep, amit a kínai holdnaptár nyolcadik hónapjának 15-napján ünnepelnek.

2021-ben az őszközép fesztivált szeptember 21-én ünneplik. A kínaiak szeptember 19 és 21 között 3 napos munkaszüneti napot tartanak. Kínán kívül számos más ázsiai közösségben is ünneplik az ősz közepi fesztivált. A Jüan-dinasztia idején (Kr. u. 1206-1368) Kínát a mongolok uralták. Az előző Szung-dinasztia (Kr.u. 960-1279) vezetői elégedetlenek voltak az idegen uralomnak való alávetettséggel, és elhatározták, hogyan koordinálják a lázadást anélkül, hogy az kitudódna. A lázadás vezetői, tudván, hogy közeledik a Holdfesztivál, különleges sütemények készítését rendelték el. Minden egyes holdtortába csomagoltak egy üzenetet a támadás vázlatával. A Holdfesztivál éjszakáján a lázadók sikeresen megtámadták és megdöntötték a kormányt. Ezután következett a Ming-dinasztia megalapítása (Kr. u. 1368-1644). Ma holdtortát esznek ennek az eseménynek az emlékére. Kínában ez a családok összejövetele, akárcsak a hálaadás, míg Vietnámban inkább a gyereknaphoz hasonlítható. A kínaiak vacsorákkal, papírlámpások meggyújtásával, holdkenyér evéssel ünneplik. A holdkenyér a Holdkenyérfesztivál legjellemzőbb étele, kerek formája és édes íze miatt. Manapság a holdkenyér különféle formákban (kerek, négyzet alakú, szív alakú, állat alakú…) és különböző ízekben készül, ami a különböző fogyasztók számára vonzóbbá és élvezetesebbé teszi őket. A telihold a kínai kultúrában a családi összejövetelek szimbóluma. Úgy tartják, hogy “a Hold az őszközépi fesztivál éjszakáján a legfényesebb és a legszebb”. A kínaiak általában megterítenek egy asztalt a házuk előtt, és együtt ülnek le, hogy megcsodálják a teliholdat, miközben ízletes holdkenyereket fogyasztanak.

A holdfesztivált nem csak Kínában, hanem más ázsiai országokban is ünneplik mint Szingapúrban, Malajziában, Fülöp-szigeteken, Japánban, Dél-Koreában, Vietnámban és Tajvanon is. Az három napos munkaszüneti ünnep természetesen hatással van az importszállítmányozásra, de ezt az időt elüthetjük, ha mi is kipróbáljuk a holdsüteményt.