A közlekedésben is elkezdődött a nagy süketelés az AI-ról (1. rész)

AI
A mesterséges intelligencia hatásairól, beleértve ebbe a szállítási, szállítmányozási, logisztika ágazatra gyakorolt hatását is könyvtárakat írtak tele a szakértők. Ebben szerepe van a nagy érdeklődésnek a téma iránt. Az újdonság természete azonban már csak olyan, hogy a válaszok a jövő ködébe vesznek. A nagy érdeklődés és a kevés válasz közti űrt süketeléssel lehet kitölteni.

A mesterséges intelligencia valószínűleg fel fogja forgatni a szállítási ipart. Átalakítja, ahogy a beszállítói láncokat szervezik, mérsékli a munkaerőigényt – idézte a CNBC a szakértői és az ágazati elemzések legfőbb tanulságait. A szállítmányozási és a logisztikai ágazatban a jövő csodái már itt kopogtatnak az irodák és a teherautók vezetőfülkéinek ajtóin, illetve a raktárak kapuin.

A járdákon önállóan közlekedő robot szállítóeszközök jelennek meg. A teherautók önvezetőek lesznek. A fogyasztók, ügyfelek kérdéseit chatbotok fogják megválaszolni vagy már ma is ez a helyzet. A generatív mesterséges intelligencia előre tudja jelezni a piaci zavarokat vagy meg tudja magyarázni, miért nem teljesültek az értékesítési előrejelzések – állítják a technológiai fejlődés rajongói.

Az AI képes lehet arra, hogy majdnem minden emberi kontaktust kiiktasson a beszállítói láncokból, beleértve ebbe a back office funkciókat is – állítják a Morgan Stanley elemzői, akik Ravi Shanker vezetésével készítettek előrejelzést a mesterséges intelligencia alkalmazásairól.

Az új technológia előretörésének egyik legjobb példáját abban látják, hogy várakozások szerint 2024-ben több száz autonóm teherautó jelenhet meg a fuvarozásban az USA-ban. Egy-egy ilyen jármű használata becslésük szerint 25-30 százalékkal csökkentheti az egy mérföldre eső költségeket.

Végső soron teljesen megszűnhet a sofőrök munkája iránti igény. A befektetési bank szakértői azért ezzel kapcsolatban óvatosak. Szerintük ez több mint három év múlva következhet be.

A koronavírus-járvány és az ukrajnai háború megmutatta, milyen felfordulást okozhatnak a bonyolult ellátási láncokban az előre nem látott események. Ezek az események bebizonyították, hogy a gyártók és szállítmányozó partnereik korlátozottan tartják kezükben termelésüket, illetve az áruk szállítását.

Ez az ahol az AI és a mesterséges tanulás nagy változást hozhat – vélik a Morgan Stanley elemzői. A mesterséges intelligencia előre láthatja, milyen akadályok merülhetnek fel a szállítási hálózatokban még azelőtt, hogy ezek megtörténnek. Ennek a tudásnak a birtokában akár meg is előzheti a láncok széthullását.

Ha továbbgondoljuk a bölcs banki szakértők elemzését, akkor arra lyukadhatunk ki, hogy az AI javaslatot tehet a cégek ideiglenes vagy végleges bezárására. Kirúgathatja az embereket a cégvezetőkkel az élen. A távozók becsukják maguk mögött az ajtót, de előbb kikapcsolják a számítógépeket leállítva az AI-t.

Ez aztán a kölcsönös megsemmisítés!

Az AI-val kapcsolatos további süketelésről szól cikkünk második része.

A logMASter kapcsolódó szolgáltatásai

Belföldi disztribúció szakszerűen és kedvező áron!

Belföldi disztribúció szolgáltatásunk magában foglalja az importból, illetve exportból raktárunkba érkező küldemények szakszerű tárolását és háztól-házig történő szállítását. 

Keresse kollégáinkatsales@logmaster.hu email címen!