Dübörög a szállítmányozást is átalakító onshoring (2. rész)

Onhoring - reshoring - nearshoring
Cikkünk első részéből kiderült, hogy a beszállító láncok rövidítése az elmúlt években a tervekből realitássá vált. Az amerikai tőzsdei vállalatok pénzügyi jelentéseiben egyik évről a másikra nagyot ugrott a cégek ezzel kapcsolatos terveinek említése. Még a mesterséges intelligenciánál (AI) is gyorsabban nőtt az onshoring és a nearshoring szereplése – derül ki a CNBC összefoglalójából.

Rossz hír a szállítmányozásnak és a logisztikának: nincs idő a szállításra.

A ruházati iparban már a 2010-es évek elején felmerült, hogy a távoli gyártás modellje fenntarthatatlan. Ezen az offshore termelés nagy előnye, az olcsó munkaerő sem változtat – derül ki Bill McRaith ágazati szakértő szavaiból, akit a CNBC idézett a beszállítói láncok átalakulásáról szóló cikkében.

Ebben a modellben három-öt hónappal előre kell feladni a gyártási rendeléseket, és a szállítási határidőket meglehetősen szabadon értelmezik a gyártók. Eközben a divattrendek megváltozhattak, ami sokszor ahhoz vezetett, hogy mire piacra kerültek a termékek, a vadonatúj áru is eladhatatlanná vált.

A környezetvédők kiborultak azon, hogy a divatmárkák inkább megsemmisítették a divatja múlt termékeket, mint hogy áron alul értékesítsék azokat. Az ugyanis rombolta volna márkájuk imázsát.

Az onshoring vagy nearshoring így éppen annyival vált fontosabbá, amennyivel egy-egy termék piaci értékét befolyásolja a divattrendek változása.

Jellemző példája a következményeknek, hogy a kínai Shein divatcikkgyártó 150 millió dolláros (52 milliárd forint) beruházással Brazíliában épít gyárat. Ezzel viszi közelebb termelését a latin-amerikai piachoz. McRaith hasonló bejelentésekre számít az USA-ban és Európában.

Visszavándorolnak a munkahelyek.

A munkahelyek visszaáramlása már megjelent a statisztikai becslésekben is. Az amerikai Reshoring Intiative lobbicsoport kalkulációja szerint 2022-ben 360 ezer új feldolgozóipari munkahely keletkezett az Egyesült Államokban. Ez 53 százalékkal több mint 2021-ben.

A legtöbb új állást az elektronikai gyártók hirdették meg, de az elektromos autók akkumulátorainak gyártásával foglalkozó vállalatok is serénykednek. A harmadik helyen a számítógép-alkatrészeket, köztük chipeket előállító cégek vannak.

Az Egyesült Királyságban a Make UK szakmai szervezett végzett hasonló felmérést. Ebből kiderült, hogy a feldolgozóipari vállalatok 40 százaléka növelte hazai beszerzéseit 2022-ben. Többségük a költségcsökkentés mellett a szállítások megbízhatóbbá válását említette az onshoring egyik legfőbb előnyének. Emellett a minőség-biztosítás javulása és a kisebb környezetterhelés szerepelt az indokok között.

Korábbi reshoringgal kapcsolatos cikkeink>>

A logMASter kapcsolódó szolgáltatásai

Vasúti gyűjtő szolgáltatásaink Kínából, rövid tranzitidőkkel!

Csak néhány raklap árura lenne szüksége a kínai beszállítójától, sürgősen?
Mi 18 nap alatt behozzuk gyűjtő küldeményét Kínából és vámkezelten házhoz szállítjuk Önnek!

Keresse kollégáinkatsales@logmaster.hu email címen!