Oda-vissza áramlik az áru az e-kereskedelemben

kiszállítás
A törvényes szabályozás az egész EU-ban lehetővé teszi, hogy az egyre népszerűbb e-kereskedelem során a vevők a megvásárolt termékeket különös indoklás nélkül visszaküldjék az eladóknak. Ilyenkor a vevőnek a vételár visszajár. A visszáruk szállítmányozása és kezelése (ún. “return logistics”) jelentős feladat mind az értékesítők, mind a logisztikai szakemberek számára.

Belgiumban, Hollandiában és Németországban szabályos boom alakult ki a nagy elosztóközpontok építésének piacán – adta hírül a Consultancy.eu hírportál. Nem éppen rigorózusan precíz szakmai meghatározással a negyvenezer négyzetméternél nagyobb alapterületű elosztóközpontokat, logisztikai raktárakat szokták megaközpontoknak nevezni. Ezeken keresztül oda-vissza áramlik az áru a vásárlók és az eladók között, főként az elektronikus kereskedelem bővülésének köszönhetően. Ennek egyik jellegzetessége ugyanis, hogy a fogyasztó meggondolhatja magát, és meghatározott időn belül visszaküldheti a kiszemelt terméket az eladónak.

Ezt a körfogást azonban csak nagyon jó helyen lévő hubokon keresztül lehet kiszolgálni, amelyek kiválasztása stratégiai gondolkodást igényel. Közúti megközelíthetőségüknek el kell kerülniük a dugókat, miközben a közelben elegendő munkaerőnek kell rendelkezésre állnia és olyan terület kell, ahol a telekárak nem szálltak el az égbe.

A BCI tanácsadó cég felmérése szerint a megaközpontok építése Belgiumban, Hollandiában és Németországban átlagosan közel 60 százalékkal nőtt 2018 és 2019 között a 2015-2017-es időszakhoz képest. Németországban van a legtöbb ilyen létesítmény, összesen 140, ami ötven százalékkal több az előző évtized közepéhez képest, míg Hollandiában 30-ról 60-ra ugrott a megaközpontok száma. A járvány és a háború ellenére eddig nem csökkent jelentősen az e-kereskedelemhez kapcsolódó logisztikai beruházások lendülete, hanem épp ellenkezőleg, ez a piaci szegmens dinamikusan növekszik és a tendencia tartósnak ígérkezik.

Társaságunk szállítmányozási tevékenységében is jelentős szerepet játszik a kiscsomagok továbbítása. Ügyfeleink részére ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtunk a küldemények csomagolásától, címkézésétől kezdve a küldemények elektronikus nyomkövetésén át egészen a visszáruk kezeléséig.