A szállítási iparra is hat, hogy Vietnám lehet az új Kína

A világ más térségei mellett Délkelet-Ázsia országait választhatják azok a nyugati cégek, amelyek keresik kínai beszállítói láncaik alternatíváit. Vietnám felismerte ezt a lehetőséget. Ambiciózusan igyekszik kihasználni, hogy Kína viszonya megromlott az USA-val és legtöbb szomszédjával – derül ki a Harris Bricken amerikai jogi iroda honlapján megjelent tudósításból. Peking harcias viselkedése és túlzott kereskedelmi nyomulása nem bizonyult jó stratégiának.

Jonathan Bench, a jogi iroda munkatársa, aki nemrégiben járt az országban, olyan társadalmat látott, amely igyekszik átalakítani döntően az agráriumra épülő országát egy, a modern technológiára támaszkodó, ipari országgá.

Kína és Vietnám viszonya a hosszú ellenségeskedés története. Egy helyi szakértő szerint azért tudták megnyerni a vietnámi háborút az USA ellen, mert a Kína elleni szabadságharcaik során sok évszázados tapasztalatot szereztek a háborúskodásban. A kínaiakra csak úgy hivatkoznak, mint „ők”, miközben észak felé mutatnak.

Ezért aztán teljesen helyénvalónak tartják, hogy annyi piaci részesedést szipkázzanak el a kínai vállalatoktól, amennyit csak kezelni tudnak. A főváros, Hanoi közel van a kínai határhoz. Főként közigazgatási központként működik. Az ország túlsó végén lévő Ho Si Minh-várost tartják Vietnám üzleti fővárosának. Hasonlít a szerepe ahhoz, amit Kínában Pekinggel szemben Sanghaj játszik.

Vietnám elsősorban Japánnal, Dél-Koreával és Tajvannal erősítette gazdasági kapcsolatait az elmúlt években. A szomszédos Laosz és Kambodzsa inkább Kínával barátkozik. Nekik nem Kína a nem kívánatos „nagy testvér”, hanem a 90 millió lakosú, erős hadsereggel rendelkező Vietnám.

Hanoi infrastruktúrája olyan képet mutat, mint a második vonalbeli kínai városoké húsz évvel ezelőtt. Nagy a kosz, a forgalom és a zaj, de az emberek optimistán tekintenek a jövőbe.

Kína egyszerre van közel és távol.

Az ország korábbi washingtoni nagykövete, Nguyen Quoc Dzong szerint a vietnámi szakemberek azon dolgoznak, hogy eltávolítsák a gazdaságot a kínai hatástól. Ezt megkönnyíti, hogy nem érkezett annyi befektetői tőke Kínából, mint amennyit a nagy szomszéd közelsége alapján gondolnánk.

  1. Ennek egyik oka, hogy a kínaiak sem hülyék. Nem akarják erősíteni azt az országot, amely az egyik legnagyobb versenytársuk a világ feldolgozóipari exportjában.
  2. A másik, hogy a kínai katonai terjeszkedés a Dél-kínai-tengeren, és ezzel összefüggésben a két ország vitája jó pár sziget hovatartozásáról lehűti a diplomáciai kapcsolatokat.
  3. A harmadik, hogy Vietnám gazdasága és pénzügyi rendszere már elég fejlett ahhoz, hogy önállóan befogadja a külföldi befektetői tőkét.
  4. Végül a negyedik a két ország történelmileg rossz viszonya.

Összességében Vietnám és az USA jó kapcsolata, az ország tudatos gazdaságfejlesztési stratégiája – amiben nagy szerepe van két divatos területnek, a zöldenergiának és a digitális technológiának –, kedvező lehetőséget kínál mind a befektetőknek, mind szállítási ipar vállalatainak.

Ezt segíti, hogy törekszenek az angol nyelv minél kiterjedtebb ismeretére és használatára. Ezzel összhangban több ezer vietnámi diák tanul az Egyesült Államokban.

A borítóképen látható vietnámi Aranyhíd

A logMASter kapcsolódó szolgáltatásai

Vasúti gyűjtő szolgáltatásaink Kínából, rövid tranzitidőkkel!

Csak néhány raklap árura lenne szüksége a kínai beszállítójától, sürgősen?
Mi 18 nap alatt behozzuk gyűjtő küldeményét Kínából és vámkezelten házhoz szállítjuk Önnek!

Keresse kollégáinkat a sales@logmaster.hu email címen!