Figyelmeztetés a speditőröknek és a szállíttatóknak: gyorsul a vállalatok reshoring folyamata

reshoring logmaster
Egyre több európai vállalat hozza vissza Európába vagy az USA-ba olyan tevékenységeit, amelyeket korábban kiszervezett a legolcsóbb munkaerőt kínáló ázsiai országokba.

Az olcsó munkaerőt kihasználó kitelepülés ugyan versenyelőnyt jelent a vállalatoknak, ám például az Egyesült Királyságban a fogyasztók több mint egy harmada hajlandó többet fizetni azért az áruért, amely olyan országból származik, amelyben tiszteletben tartják az emberi jogokat és elfogadható bért fizetnek az alkalmazottaknak. Emellett a koronavírus-járvány megmutatta, milyen sérülékenyek a kontinensnyi távolságot áthidaló beszállítói láncok – írta tavaly év elején a Consultancy.eu hírportál a Buck Consultants International tanácsadó cég felmérését idézve.

A reshoring a pandémia kitörése óta napirenden van, de amit újdonságként a Buck felfedezett, hogy gyorsul a visszatelepülés tempója. A Global Reshoring & Footprint Strategy címen megjelent felmérésük szerint a vállalatok beszállításért felelős vezetőnek több mint 60 százaléka számít arra, hogy cége visszahozza tevékenysége egy részét Ázsiából az USA-ba vagy Európába. Egyötödük a gyártás nagyobb részének reshoringját várja a következő években. Főként Kínából vándorolhat vissza az ipari tevékenység a kiinduló térségekbe.

Az általános fogalmazás azért indokolt, mert nem feltétlenül hazájukba térnek vissza a cégek, hanem csak központjuk közelébe. Kelet-Közép-Európa az egyik legnagyobb nyertese lehet ennek a folyamatnak. Bár a régió országainak bérköltségei magasabbak, mint az ázsiai munkaerő ára, ám a pandémia árnyékában a cégek a rugalmasságot, a közelséget fontosabbnak tarthatják, mint a bérköltségeket. És ez az átalakulás változásokat hozhat a szállítmányozásban és a raktározási igényekben is.

A logMASter úgynevezett VMI (vendor management inventory) szolgáltatása azoknak a beszállítóknak a dolgát könnyíti meg, akiknek a magyarországi gyártáshoz szükséges küldeményeit határidőre, pontosan kell a termelő telephelyre eljuttatni. Az általunk behozott küldemények átmeneti tárolását, leltározását, előkészítését raktárunkban végezzük és a gyártó megrendelésének megfelelő időpontban adjuk át – akkor, és ott, ahol és amikor a termelésnek a termékre szükség van.