A háború elérte Kínát is, a vártnál jobban csökkentek a szállítások

Kína, háború, vasúti gyűjtő szállítmányozás
Az Ukrajnában dúló háború, amely a COVID után szétzilálta a világgazdaság egy részét és közvetlenül vagy közvetve óriási veszteségeket okoz a vállalatoknak, a kínai gazdaságot is fékezi – derül ki a friss kereskedelmi adatokból, amelyekről a Reuters tudósít.

A világ feldolgozóipari központjának exportja májusban gyorsabban csökkent a vártnál, az import pedig továbbra is a negatív tartományban maradt az elmúlt év ötödik hónapjával összehasonlítva. A háttérben elsősorban a világ fejlett országainak visszaeső kereslete húzódik meg.

Az év még jól indult. A gazdaság a várakozásoknál gyorsabban nőtt. Ezt azonban annak köszönhették a kínai vállalatok, hogy a koronavírus-járvány okozta felfordulásban felhalmozódott a megrendelésállományuk. Így erős volt a szolgáltatások, elsősorban a szállítmányozás és a fuvarozás iránti kereslet.

A feldolgozóipar termelése azonban a világgazdaságot sújtó magas infláció és kamatok miatt, amelyek mögött nem kis részben a háború áll, már ebben az időszakban is halvány marad. Az egyesült államokbeli és az európai vállalatok ugyanis kevesebb megrendelést adtak kínai partnereiknek.

A kínai export 7,5 százalékkal csökkent májusban 2022 májusához képest – derült ki a hivatalos statisztikából. A piaci elemzők csak 0,4 százalékos lemorzsolódásra számítottak. Az import 4,5 százalékkal maradt el a tavaly májusitól. Ez ugyan jobb a a várt 0,8 százalékos csökkenésnél, ám hozzáadódik az áprilisi 7,9 százalékos év/éves visszaeséshez.

Tovább rosszabbodhat a helyzet az év hátra lévő részében.

Szakértők szerint a gyenge export ismét felhívja a kínai vezetés figyelmét arra, hogy növelni kell a belső fogyasztást. Ez ellensúlyozhatja azt a gazdasági növekedési hajtóerőt, amely a kisebb kivitel miatt elvész. Zhiwei Zhang, a Pinpoint Asset Management vagyonkezelő cég vezető elemzője szerint az év hátralévő részében várhatóan tovább gyengül a globális kereslet a kínai áruk iránt.

Az ázsiai tőzsdék esni kezdtek a kínai külkereskedelmi adatok megjelenése után. A jüan és az ausztrál dollár árfolyama gyengült. Az utóbbi úgynevezett nyersanyag-valuta, amelynek értékét az Ausztráliában kitermelt nyersanyagokból származó exportbevételek hullámzása mozgatja.

A dél-koreai makroadatok tükrözik a kínai fejleményeket. Az innen induló szállítások Kínába majdnem 21 százalékkal csökkentek májusban éves összehasonlításban. A félvezetők exportja több mint 36 százalékkal zuhant a kínai feldolgozóipari vállalatok gyenge kereslete miatt.

Ugyanezért estek vissza a szén- és a rézszállítások Kínába.

Miután nem látni a háború végét, a szakértők nem számítanak fordulatra. Úgy vélik, a kínai export csökkenése valamikor az év második felében érheti el mélypontját. A kamatok emelkedése hamarosan véget érhet a fejlett országokban. A hitelek megdrágulása összességében az esetek többségében gyenge recessziót eredményezhet.

A logMASter kapcsolódó szolgáltatásai

Vasúti gyűjtő szolgáltatásaink Kínából, rövid tranzitidőkkel!

Csak néhány raklap árura lenne szüksége a kínai beszállítójától, sürgősen?
Mi 18 nap alatt behozzuk gyűjtő küldeményét Kínából és vámkezelten házhoz szállítjuk Önnek!

Keresse kollégáinkatsales@logmaster.hu email címen!