A vietnámi exportőrök kiéhezetten várják a megrendeléseket

Vietnám specialista export
Társaságunk – mint arról korábban beszámoltunk – a szállítmányozásban “Vietnám specialistának” számít, 2023-ban eddig már többszáz küldeményt szállítmányoztunk Vietnamból Magyarországra. Sajnos hiába alakult jól a vietnámi gazdaságban az idei év második negyede, a kilátások rosszabbodnak – ám ez nem feltétlenül rossz hír azoknak, akik importálni akarnak Vietnámból – derül ki Yahoo Finance hírportál cikkéből.

A jelentős feldolgozóiparral rendelkező Vietnám GDP-je éves összehasonlításban 4,14 százalékkal bővült 2023 második negyedévében – derült ki a hivatalos statisztikai adatokból. Ez jobb az első negyedéves 3,28 százalékos növekedésnél. Ezzel azonban nagyjából vége is a jó híreknek.

A szolgáltatószektor ugyan több mint hat százalékkal növelte teljesítményét, a feldolgozóipar azonban csupán 2,5 százalékos pluszt könyvelt el az egy évvel korábbihoz képest. A mezőgazdasági termelés 3,5 százalékkal bővült a 100 milliós népességű országban 2023 második negyedévében.

Az export azonban a vietnámi termékek iránti gyenge világpiaci kereslet miatt több mint 14 százalékkal zsugorodott, az import visszaesése pedig meghaladta a 22 százalékot. Az utóbbi arra utal, hogy a vállalatok a gyenge kiviteli lehetőségeket látva visszavették nyersanyag- és alkatrészmegrendeléseiket.

Vietnám az elektronikai és ruházati cikkek, a textil, a faáruk és a cipők jelentős exportőre. Sok jelentős márka gyártatja Vietnámban a termékeit.

Az ipari termelés a hivatalos adatok szerint 1,2 százalékkal zsugorodott 2023 januárja és júniusa között. A mobiltelefonok kivitele – ezek jelentős gyártója az ország – több mint 27 százalékkal csökkent a második negyedévben 2022 azonos időszakához képest.

Bár a hanoi központi bank fél év alatt több lépésben 4,5 százalékról 3,5 százalékra vitte le alapkamatát és a hitelköltségek további mérséklése is várható a gazdaság élénkítése érdekében, a Capital Economics tanácsadó cég csökkentette éves GDP-előrejelzését. A korábbi öt százalék helyett immáron csak 4,5 százalékos pluszt várnak.

Mindez azonban azt sejteti, hogy kedvező feltételekkel lehet árut importálni és szállíttatni az országból, hiszen az exportból élő vállalatok a rossz konjunktúra idején minden vevőnek örülnek.

Vietnámhoz kapcsolódó további cikkeink >>

A logMASter kapcsolódó szolgáltatásai

Vasúti gyűjtő szolgáltatásaink Kínából, rövid tranzitidőkkel!

Csak néhány raklap árura lenne szüksége a kínai beszállítójától, sürgősen?
Mi 18 nap alatt behozzuk gyűjtő küldeményét Kínából és vámkezelten házhoz szállítjuk Önnek!

Keresse kollégáinkatsales@logmaster.hu email címen!