Megszületett a kerékpár és a vasút szerelemgyermeke

A vasút szerelmesei, akik jól elkülönülő társadalmi csoportot alkotnak, imádni fogják a francia Pelican biciklifejlesztő vállalkozás eTrain teherszállító e-bike-ját, ami behozza a városok útjaira a kisvasutat.

A Pelican kerékpárfejlesztő céget két bringabolond francia mérnök alapította 2021-ben. Bár természetesen mindenféle bicikliért rajonganak, az elmúlt két évben egy sor teherszállításra alkalmas elektromos kerékpártípust hoztak létre. Ezek legújabb darabja a PelicanTrain, amely már a nevével is jelzi, hogy alapötletét a vasúti szállítás adta

Teherbringákat sok kerékpárgyártó kínál, köztük az igazán nagyok, például a Trek is, ám ezek ritkán nyújtanak igazi érdekességeket. Általában hátul és/vagy elöl rendelkeznek egy nagy teherszállító résszel, amelyben mindenféle cucc mellett kicsi gyerkőcöket is lehet szállítani.

A PelicanTrain azonban ennél többet kínál. Teljes szállítási kapacitása fél tonna vagy három köbméter áru. Ez részben a villanybringa elején és hátulján, részben az utána kötött utánfutókon fér el. Az első „pótkocsi” 200 kilogrammal toldja meg az alapkerékpár 300 kilogrammos kapacitását, a második pedig további 200 kilogrammot tesz ehhez hozzá. Literben mérve kialakításuknak köszönhetően az utóbbiak adják a teljes mennyiség nagyját.

Az igazi kunszt azonban az, hogy a pótkocsik saját elektromos meghajtással rendelkeznek. Ennek köszönhetően nem kell megszakadnia a bringásnak, amikor felputtonyozza kerékpárját az utánfutókkal. A gyártó szerint az akkumulátorok egy feltöltéssel maximum 50 kilométer megtételére teszik képessé a biciklivonatot.

Összehasonlításul érdemes megjegyezni, hogy a rövidebb kis áruszállítók, így a Ford Transit és a Volkswagen Caddy egyes változatai tudnak elszállítani nagyjából 3 köbméter árut. Így a PelicanTrain bizonyos körülmények között – elsősorban városi, kis emelkedésű utakon – olcsóbb alternatívaként átveheti ezek szerepét.

A sajátos áruszállító ára nagyjából 4500 euró (valamivel több, mint 17 millió forint). A cég bérlési lehetőséget is kínál, amivel például az egyik lakásból a másikba költözők élhetnek. Ez esetben egy napra 15 euróért vagy egy hónapra 80 euróért (6 és 32 ezer forint) lehet kölcsönözni a PelicanTraint.

Forrás: https://newatlas.com/bicycles/pelican-ebike-freight-train-1-000-lb-cargo/