Olaszország nem hozza el idén a mediterrán édes életet üzleti partnereinek

Olaszország - Magyarország kereskedelem 2024
Nehéz év vár azokra a magyar vállalatokra, amelyek olaszországi partnerekkel üzletelnek. Az olasz gazdaság sok sebből vérzik, ami hatással van a vállalatok költségszintjére, s ezzel az import- és exportárakra.

Az olasz gazdaság tovább lassul 2024-ben az egy évvel korábbi erővesztés után és az infláció ismét felfelé veszi az irányt. Ez a két legfontosabb megállapítása a Bank of Italy frissen megjelent gazdasági előrejelzésének.

Az nem újdonság, hogy az olasz kormány pénzügyei a legendásan magas államadósság árnyékában bizonytalanok, ám az már inkább, hogy a gazdaságnak több munkaerőre lenne szüksége. A számos iparágban jelentkező munkaerőhiányt nehéz vendégmunkásokkal mérsékelni, mert a bevándorlók jelentős része képzetlen, nehezen alkalmazható és a társadalomnak hosszú ideje elege van az erőteljes bevándorlásból.

A jegybank várakozása szerint a GDP 2024-ben 0,6 százalékkal araszolhat feljebb a 2023-as 0,7 százalékos plusz után. Az infláció az elmúlt időszakban ugyan mérséklődött, de újra az Európai Központi Bank kétszázalékos toleranciaszintje fölé gyorsulhat.

A változékony energia- és élelmiszerárakat kiszűrő maginfláció 3,1 százalék. Az energiaárak növekedését fékező korábbi intézkedések kifutnak (köztük az áfa átmeneti csökkentése), ami növelheti a pénzromlás tempóját.

A befektetések jelentősen csökkentek 2023-ban főként az építőiparban és a GlobalData tanácsadó cég adatai szerint 2024-ben további 8,6 százalékkal zsugorodhatnak. Ezt vetíti előre a foglalkoztatási és az építési engedélyek visszaesése.

Olasz sajátosság, hogy a 2023-ban felvett hitelek több mint háromnegyede változó kamatozású kölcsön volt. Ez azzal jár, hogy ha a banki kamatok emelkednek, akkor magukkal viszik a törlesztőrészleteket is. Magyarán mind a vállalatok, mind a magánemberek nagyobb adósságterhekkel kénytelenek szembe nézni, ami elnyeli szabadon elkölthető pénzüket és a cégek esetén hatással lehet áraikra.

A klímaválság is az átlagosnál jobban sújthatja Olaszországot. Katasztrofális áradásokat hozott 2023-ban és a szakértők szerint hasonlókat várhatnak az ott élők 2024-ben is. Ha ezek a jóslatok teljesülnek, az komoly fennakadásokat hozhat az emberek mindennapi életében, illetve a gazdaság, ezen belül a szállítási, logisztikai ipar tevékenységében is.

Az El Nino időjárási anomália, ami Európában is érezteti hatását, második évében még az elsőnél is forróbb hónapok szokott hozni. Ez komoly befolyással lehet az egészségügyi ágazatra, az energiaszektorra és az élelmiszer-termelésre.

A diplomáciában is egyedi év vár Olaszországra, miután Róma átveszi a világ leggazdagabb országait tömörítő G7 csoport vezetői tisztségét Tokiótól. Ez nem hiányzott az olasz kormánynak, amelynek meg kell küzdenie a lomha gazdaság okozta gondokkal és a bevándorlási válsággal.

Eközben Ukrajnában tovább dúl a háború, a Közel-Keleten pedig egymás érik a rendkívül idegesítő fegyveres konfliktusok… ennyi rossz hír után azért szeretnénk hírt adni valami jóról is!

Olaszország Európa egyik legszebb országa, rengeteg látnivalóval, fejlett gazdasággal és nagyon erős magyar üzleti kapcsolatokkal.

Társaságunk napi indítású gyűjtő járatokkal áll ügyfelei rendelkezésére, Milanóból, Trevisoból és Pratoból!

Kérjen ajánlatot kollégáinktól, akik örömmel nyújtanak teljes körű szállítmányozási szolgáltatást minden olasz importjukra, 1 kilogramm súlytól akár száztonnás szállítmányokig.