A közúti fuvarozásban is megindult az elektromos forradalom

Einride
Nagy fába vágta a fejszéjét az automatizált elektromos teherautókat fejlesztő Einride startup vállalat. Megcélozta az Egyesült Királyság közúti szállítási piacát, amelyen évi 1,6 milliárd tonna árut mozgatnak a fuvarozással vagy szállítmányozással foglalkozó vállalatok – adta hírül TechCrunch hírportál.

Az elektromos forradalom egyik első lépését az amerikai PepsiCo snack és chips termékeket forgalmazó brit leányvállalatával, a Walkersszel közösen teszik meg. Ez a vállalat fogja az Einride teherautóit és platformját használni, először a Leicester és Coventry városai közötti szállításban. A cégek szerint ezzel 250 ezer fuvarral csökkentik a szén-dioxid-kibocsátással járó teherautó-forgalmat.

A PepsiCo részéről az együttműködéssel egy hároméves kísérleti időszak kezdődik, amelyben kiderülhet, hogyan válik be az új szállítási mód. Ezt követően döntenek az együttműködés esetleges bővítéséről.

Az amerikai óriás ugyan az egyik legfontosabb partnere az Einride-nak, ám más nagy cégekkel is együttműködnek Európában. Ezek közé tartozik az Electrolux, amellyel Németországban indítottak közös projektet. Az USA-ban a GE Appliances a partner, amellyel a vállalat autonóm irányítású teherautóit is tesztelik.

Az Einride Nagy-Britanniában hosszabb távon ki akar építeni egy szállítási hálózatot. Ez a szigetország középső részének legforgalmasabb szállítási útvonalait foglalná magában észak-déli és kelet-nyugati irányban. Összekötné Sheffieldet, Manchestert, Birminghamot, Bristolt és Londont, leágazásai lennének Coventrybe és Liverpoolba.

A 2016-ban Svédországban alapított Einride eredetileg azt tervezte, hogy távolról vezethető, úgynevezett pod teherautókat küld az utakra, ám ennek tesztjeire csak Svédországban kapott engedélyt. Ezért a hagyományos elektromos teherautók felé fordult, amit Saga névre keresztelt platformja támogat. Utóbbival segítséget adnak a szállítmányozással és logisztikával foglalkozó partnereiknek a szállítások optimális szervezéséhez.

Enride

Az autonóm vezetést fokozatosan akarják bevezetni. Első lépésként ismert útvonalon közlekedő járművekben alkalmaznák, például gyártelephelyek és raktárak között. Ezekre az utakra egyedi engedélyt kérnének a hatóságoktól – derült ki az Einride szóvivőjének tájékoztatásából.

A vállalat az elmúlt időszakban 500 millió dollár (172 milliárd forint) befektetői tőkét gyűjtött. Ezen belül 300 milliót kapott hitelei finanszírozására a Barclays Europe befektetési banktól. A pénzt a teherautó-flotta bővítésére fordítják, hogy minél erőteljesebben jelen lehessenek Európa és az Egyesült Államok útjain.

Képek forrása: Einride


Korábbi cikkeink a témában: