Új tengely alakul a kereskedelemben a rohamosan bővülő orosz-kínai együttműködéssel

orosz-kínai
Peking is felsorakozott azok közé a kínai városok közé, amelyek kiveszik a részüket az Európát és Kínát összekötő vasúti szállítmányozásból – derült ki a kínai sajtó tudósításaiból. Március közepén elindult az első szerelvény a kínai fővárosból Moszkvába. Az 55 darab 40 lábas konténert szállító vonat 18 nap alatt teszi meg a kilencezer kilométeres utat.

A konténerekben autóalkatrészek, háztartási cikkek és építési anyagok vannak. A visszaúton nyersanyagok, olaj és mezőgazdasági termékek érkezhetnek Oroszországból Kínába.

A pekingi kormány tíz évvel ezelőtt indította el az új selyemút programot, amelynek legfőbb célja az, hogy megteremtse a kínai áruk szállításának szárazföldi útvonalát Európába, illetve a Közép- és a Közel-Keletre.

A két kontinenst összekötő vasúti kapcsolatnak kiemelkedő szerepük van ebben. A kínai hivatalos adatok szerint a Kína-Európa vasúti összeköttetés egyik végén 108 kínai város van, míg a másikon Európa 25 országában 208 város. Eddig 65 ezer szerelvény járta meg a hosszú utat a két kontinens között a vasúti síneken.

A kínai fél arra számít, hogy 2023-ban robbanásszerűen bővülhet az Ázsia és Európa között közlekedő szerelvények száma.

Pekingből Moszkvába kezdetben havonta négy szerelvényt akarnak indítani a kínai fővároshoz kapcsolódó logisztikai központból. Az óriási bővülési tempóra jellemző, hogy az év végére ezt havi 30-ra akarják növelni, azaz naponta akarják indítani a járatokat.

Kína és Oroszország kereskedelmi kapcsolatai őrült tempóban bővültek az elmúlt években.

A kétoldalú kereskedelem értéke 2022-ben 34,3 százalékkal nőtt. Kínai valutában számolva elérte 1,28 ezer milliárd jüant (190 milliárd dollár, nagyjából Magyarország GDP-jének értéke). Az első két hónapban 2023-ban 36,4 százalékos bővülést és összesen 232,5 milliárd jüanos értéket mutatott ki a hivatalos kínai statisztika.

Mint az korábbi beszámolóinkból is ismert lehet az oldalainkat szorgalmasan olvasók számára, társaságunk napi indítással szállítmányoz Kínából expressz gyűjtő küldeményeket vasúton, amelyek kb. három hét alatt megérkezhetnek a modern selyemúton. Szolgáltatásunk árai ebben a forgalomban az infláció és a háborús események ellenére csökkennek, érdemes egy próbát tenni!
Kollégáink örömmel adnak ajánlatot kínai LCL vagy FCL küldeményeik szállítmányozására, mindkét irányban. Keressenek bennünket bizalommal!  

Képek forrás: XINHUA News