Súlyos figyelmeztetést kaptak lengyel szállítmányozók vendégsofőrjeik kapcsán

A harmadik országokból az Európai Unió tagállamaiba érkezett vendégsofőrök jogait ugyanolyan szinten kell tiszteletben tartani, mint azokét, akik Európában születtek – figyelmeztet a Nemzetközi Közúti Fuvarozási Egyesület (IRU). A szakmai szervezet egy sofőrdemonstráció kapcsán hallatta a hangját a honlapján is megjelent cikkben.

Több tucat teherautó-sofőr heteken át sztrájkolt a németországi Frankfurttól délre lévő Gräfenhausen-West parkolókörzetben azért, mert munkaadóik méltatlanul bánnak velük. Jelentős részük nem uniós állampolgár. Sokan a Kaukázus térségéből vagy Közép-Ázsiából érkeztek, hogy sofőrként dolgozzanak az Európai Unióban.

A tiltakozásokról megjelent tudósítások szerint voltak köztük olyanok, akik bérét hónapokon át nem fizette ki lengyel munkaadójuk.

Riasztónak tartja ezt a helyzetet Raluca Marian, az IRU jogvédelmi ügyekben illetékes vezetője. Nyilvánvaló, hogy ezeknek a sofőröknek a törvényes határidőn belül ki kell fizetni a bérét. Ha ez nem történik meg, azt a jog uralmának elve alapján kell elbírálni, és az illetékes hatóságoknak szankcionálniuk kell! – mondta a szakember.

A német BGL közlekedési szervezet elnöke Dirk Engelhardt úgy látja, hogy a szállítmányozással kapcsolatos uniós szabályozások ellenére egyesek nem riadnak vissza a piactorzító lépésektől a közúti szállításban. Ezek nem csupán a sofőrök megélhetését veszélyeztetik, de versenyhátrányt okoznak a szabályokat betartó cégeknek.

Európának olyan busz- és teherautó-sofőrökre is szüksége van, akik a kontinens határain túlról érkeznek. Nélkülük nem lehet enyhíteni a szakmában kialakult jelentős munkaerőhiányt.

Az IRU együttműködik a szakszervezetekkel és az Európai Bizottsággal a vendégsofőrök egyenjogúságának biztosítása érdekében. Az egyik következő lépés a vezetői engedélyük elismertetésének felgyorsítása lesz. Ez is segíthet abban, hogy munkaadóik ugyanúgy bánjanak velük, mint bármely más vendégmunkásukkal.

Forrás: The Guardian