A FIATA üdvözli a konténerszállító multik kedvezményének megvonását

A Szállítmányozók Világszervezete (FIATA) üdvözölte az Európai Bizottság döntését, hogy megszünteti a nagy tengeri szállító vállalatok konténerszállítási kedvezményét – adta közre a The Loadstar hírportál a szervezet közleményét. A logMASter Kft. tagja a Magyar Szállítmányozók Szövetségének és ezen keresztül a FIATA-nak is.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a bizottság 2024 áprilisától megszünteti az európai versenyjog alkalmazása alól azt a kivételt, ami lehetővé teszi a nagy tengeri szállító társaságoknak, hogy egymás hajóival szállíttassák el konténereik egy részét.

A döntés a világ tengeri szállítási piacát uraló legnagyobb multinacionális vállalatok ellen irányul. A kilenc vállalat három szövetséget hozott létre az elmúlt évtizedben, amelyek tagjai kihasználhatták egymás szabad szállítási kapacitásait megbízásaik teljesítésére. Ez ugyan szembe ment az EU-s versenyjoggal, de kivételképpen engedélyezték a konténermegosztást.

A FIATA kulcsfontosságúnak tartja a szállítmányozók szempontjából az Európai Bizottság döntését. Stephane Graber, a szervezet elnöke emlékeztetett rá, hogy a szállítmányozó vállalatok fontos felhasználói a szállítási infrastruktúrának. Eközben közvetlen versenytársai a tengeri fuvarozó vállalatoknak, amelyek egyszerre nyújtanak nekik szolgáltatást és folynak bele az üzletükbe.

A szakmai szervezet értékeli, hogy a bizottság elismerte a szállítmányozó cégek szerepét a termelési és a kerekedési láncok működtetésében. Szerencsésnek tartja, hogy figyelembe vette a FIATA álláspontját, amely szerint a multiknak kedvező kivételt meg kell szüntetni.

A tengeri szállítási ipar nagyjait képviselő World Shipping Council úgy véli, hogy szabályozás megváltozása bizonytalanságot fog okozni, miután az érintett vállalatoknak alkalmazkodniuk kell az új jogi környezethez.