A szállítási ágazat egészséges növekedését jósolják a következő évekre

Két hosszabb távú előrejelzés is arra a következtetésre jut, hogy a 2020-as évtized folyamatos növekedést hoz a világ szállítási iparában – derül ki a YahooFinance és a Globe Newswire híreiből.

A közúti szállítási piac értéke Európában várhatóan 58,43 milliárd dollárral nő 2020 és 2025 között – jósolja a Technavio piackutató cég. Ez azt jelentené, hogy az éves növekedési ütem három százalék lenne. Nagy bővülés előtt áll a német, a francia, a brit, az olasz, a lengyel és a spanyol piac. Más szóval a legnagyobb népességű európai országok viszik a prímet a növekedésben.

Az előrejelzés készítői megállapítják, hogy az európai közúti fuvarozás vállalati háttere töredezett. Számos nemzetközi és regionális szereplő versenyez egymással a fuvarokért.

Az erős piaci verseny már az elmúlt időszakban is ösztönözte a cégfelvásárlásokat és a közös vállalkozások indítását. A vállalatok ettől remélik, hogy növelhetik piaci részesedésüket. Ez a folyamat minden bizonnyal folytatódni fog.

A másik hosszú távú prognózis, amelyet a The Brainy Insight piackutató cég készített, változásokat jósol a világ szállítási piacának szerkezetében is. E szerint az ágazat értéke a 2021-es 201,6 milliárd dollárról 2030-ra 284,4 milliárd dollárra nőhet. Ez a 2022 és 2030 közötti periódusban évi 3,9 százalékos befektetésiérték-növekedésnek felel meg.

A bővülés motorja a határokon átnyúló kereskedelem és a szállítási-logisztikai iparban viszonylag újdonságnak számító elektronikus kereskedelem növekedése lesz. Ehhez jól szervezett ellátói láncokra és logisztikai infrastruktúrára van szükség. Gondot okozhat a szállítási útvonalak zsúfolttá válása.

A 2021-es kiindulási helyzetről a következőket állapították meg a piackutatók:

  • A tengeri szállításokból a legnagyobb piaci részesedéssel, 27 százalékkal az Egyesült Államok részesedett. Ez értékben 54,4 milliárd dollár volt. A légi szállítási díjak emelkedése növelte a tengeri fuvarozás iránti keresletet. (Ez a koronavírus-járvány ideje volt, amikor megugrott a légi szállítások iránti kereslet.)
  • A szállítmányozási tevékenységein belül a raktározás rendelkezett a legnagyobb részesedéssel. Világszinten ez hozta az üzletág jövedelmeinek 43 százalékát, 86,6 milliárd dollárt.
  • Az üzleti szegmensek közül a B2B állt az első helyen 53 százalékos piaci részesedéssel, 106,8 milliárd dolláros piaci értékkel.