Vissza a múltba: két blokkba szorulhatnak a világ országai

Örvendetes hír a szállítással foglalkozó vállalatoknak, hogy a tavalyi visszaesés után idén várhatóan bővülni fog a világkereskedelem és 2025-ben ez még fel is gyorsulhat. Az azonban már kevésbé biztató, ahogy a kereskedelem szerkezete változik – derült ki a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) előrejelzéséből, amelyet a CNBC idézett.

A WTO jelentése szerint a világ országai 2024-ben 2,6 százalékkal növelik kereskedelmük volumenét a 2023-as fájdalmas – a korábbi előrejelzésekben szereplő várt csökkenésnél nagyobb – visszaesés után. A bővülés tempója 2025-ben 3,3 százalékra mehet fel. A tavalyi rossz folyamat hátterében az erős infláció és a világ nagy jegybankjainak erre adott válasza, a magas kamatok álltak.

“A növekedés visszatérése alapvetően az infláció megszelídülésének, és ezzel összefüggésben a monetáris enyhítésnek köszönhető, amelyek 2023-ban útját állták a gazdaság bővülésének a világ országaiban” – foglalta össze előrejelzésük üzenetét Ralph Ossa, a WTO vezető elemzője a CNBC-nek adott interjújában.

Európa vagy levegőhöz jut, vagy nem

Az idei és a jövő év bővülése “általános” lesz, Európára is kiterjed, amely az Ukrajna ellen indult orosz agresszió nyomán a visszaesés élén haladt. A geopolitikai helyzet súlyos romlása és az ehhez kapcsolódó energiaválság 2023-ban sokkal erősebben éreztette hatását az európai gazdaságban, mint 2024-ben.

A WTO szakértői úgy látják, hogy a világkereskedelem “figyelemre méltóan” tartotta magát az elmúlt években ellenállva a háború okozta ellenszélnek. A tavalyi év végén kissé már a pandémia előtti utolsó békeév, 2019 szintje fölé tudott erősödni. Ezzel együtt a geopolitikai kockázatok ronthatják a világszervezet most elővezetett prognózisának számait.

A Hamász–Irán–Izrael–Jemen konfliktusgóc a legkiszámíthatatlanabb tényező – véli Ossa. Ez nem csupán az áruszállításban, hanem a LNG termelésében és fuvarozásában is gondokat okozhat. Az orosz gázról levált európai országok a közel-keleti folyékony gáz egyik legnagyobb importőrei, így az ottani feszültség fokozódása különösen érzékenyen érintheti az öreg kontinenst.

Két nagy blokkra szakadhat a világ

A WTO jelentése felhívja a figyelmet a világkereskedelem szerkezetének átalakulására is, ami párhozamosan zajlik annak bővülésével. Az áruk és szolgáltatások áramlása az USA-Kína választóvonal mentén két blokkba passzírozhatja a világ országait.

A világszervezet vezetői ezeket “hipotetikus geopolitikai blokkoknak” nevezik. Az országcsoportok az ENSZ-ben kialakult szavazási gyakorlatot tükrözhetik. Az általában egyfelé szavazó országok között erőteljesebb lehet a kereskedelem bővülése, mint az ezen a határon átnyúló forgalom növekedése.

Magyarán nem olyan éles a szakadék a blokkok között, mint a hidegháború két nagy országcsoportja között. Emellett nem ideológiai alapú a tömbösödés, hanem a kereskedelmi érdekek a meghatározóak.

A WTO példaként az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot, illetve Kínát és Dél-Afrikát hozza fel. Ezek a párosok az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos kérdésekben rendre héja és galamb álláspontot foglalnak el az ENSZ-ben. Így ezeknek az országoknak a kereskedelme jobban bővül egymás között, mint keresztben.

Az USA és Kína között 30 százalékkal lassabban nőtt a kereskedelem mennyisége, mint amennyivel a blokkjukhoz tartó országgal növelték forgalmukat – mondta Ossa. “Ez nem azt jelenti, hogy nem jelentős az egymás közti kereskedelmük, csak azt, hogy egyre inkább elmozdulnak ettől a kapcsolattól.”

Az elmúlt napokban a washingtoni kormányon volt a sor, hogy jelezze: emelni fogja a kínai áruk vámtarifáit.