Egy sokoldalú szállítmányozó partner a stabilitás szigete lehet a „megbolondult” világban

Marsh - politikai kockázat jelentés 2023
A vállalatok tevékenységének politikai és gazdasági környezete várhatóan 2023-ban is törékeny marad – állapítja meg a világ egyik legnagyobb biztosítási brókere és kockázatkelési tanácsadó cége, a Marsh Risk & Insurence Services Political Risk Report jelentésében. Több tényező egymást erősítve növeli a bizonytalanságot. Azok a fuvaroztatók, akiknek sokoldalú szállítmányozási partnere van, jobb esélyekkel rendelkeznek versenytársaiknál az év hátralevő részében.

A jelentés négy területet emel ki, amelyek rontják a kereskedelmi, befektetési és biztonsági környezetet.
  1. Az egyik az állandóvá vált politikai instabilitás, különösen akkor, ha magas inflációval párosul. Egyes feltörekvő országokban a társadalmak szövetét szaggatják az olyan alapproblémák, mint például az élelmezési válság és az élelmiszerek kiugróan magas drágulása. Ez néhány országban, ahol választások közelednek, szociális turbulenciákhoz vezethet.
  2. Nyomást gyakorol a gazdaságokra, hogy a kormányok az új helyzetben hajlamosak befelé fordulni. Előnyben részesítik a nemzetgazdaság stabilitását a szabadkereskedelemmel szemben. Ez tovább roncsolja a vállalatok nemzetközi kapcsolatait. Az élelmiszer-biztonság javításának igényétől kezdve a chipgyártás áttelepítésén át az energiatermelés átalakulásáig számos tényező okozhat a világ egészén áthullámzó változásokat.
  3. A digitális gazdaság eszközeinek előállításához szükséges nyersanyagokért folyó verseny kiegészül az energiapiac teljes átalakulásával. Az utóbbi katalizátora részben az orosz-ukrán háború, részben a zöld átállás.
  4. Az ellátási láncok sokoldalúvá tétele fokozza a zűrzavart. Sok vállalat a kínai-amerikai szembenállás miatt vagy egyszerűen a túlságosan hullámzó valutaárfolyamok vagy más kedvezőtlen üzleti körülmények elkerülése érdekében mozgatja termelését különböző országok között. Ez durva versenyt indíthat el a kormányok között a befektetésekért.

Poliválság – új fogalom a „megbolondult” világ leírására.

A World Economic Forum (WEF) saját globális kockázati jelentésében polycrisesként, poliválságokként írja le az új világgazdasági környezetet. Ennek legfőbb jellemzője az országok befelé fordulása, a nemzetközi kapcsolatok roncsolódása. A vállalatoknak üzleti partnereikkel együtt ezzel kell szembe nézniük, ha részt akarnak venni a nemzetközi kereskedelemben.


A Marsh kockázatelemzése négy területet jelöl meg, amelyek a bizonytalanság ellenére üzleti, befektetési lehetőségeket kínálnak.
  1. Az egyik az világ gazdasági infrastruktúrájának javítása. Ezen a területen óriási lemaradások vannak, amelyek pótlása fejlesztésekért kiált.
  2. A másik a klímaváltozás elleni küzdelem. Az emberiség versenyt fut az idővel a klímakatasztrófa elkerülése, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében. Az ezzel kapcsolatban elfogadott klímacélok teljesítése 2030-ra szintén nagy fejlesztéseket igényel.
  3. Az élelmiszer- és az energiabiztonság kérdését az orosz-ukrán háború állította élére. A beszállítói láncok diverzifikálása mindkét területen jelentős beruházásokkal jár.
  4. Végül a világ országainak bizalmatlanabbá vált viszonya a védelmi erőfeszítések bővüléséhez vezetett. A kormányok katonai költségvetése nő, nem csak saját, hanem szövetségeseik védelmének javítása érdekében is. Az egész védelmi ipar modernizáción megy keresztül, ami sokba kerül.

Sokoldalú szállítmányozó partner

Magyarországon 28 éve azon dolgozunk, hogy segítsük ügyfeleinket szállítási és logisztikai igényeikben. Ma szolgáltatásaink közé tartozik a légi-tengeri-vasúti és közúti gyűjtőaz FTL(komplett rakomány) és LTL(részrakomány) szállítás szerte a világon, valamint fulfillment és minden belföldi szolgáltatás, a B2C kiscsomagoktól a projektrakományig. Elérhetőségeink >>