Nagyobb szükség lesz szállítmányozókra mint valaha a változó beszállítói láncokban

Jó hírt kaptak az év elején a szállítással foglalkozó vállalatok. Kínában várhatóan a koronavírus-járvány második hulláma nem lesz olyan súlyos, amilyenre korábban a szakértők számítottak.

A január végi holdújévi ünnepeken gyakorlatilag három év kihagyás után utazhattak haza vidéki rokonaikhoz az emberek. Nyilvánvaló, hogy az eddig viszonylag védett területekre behurcolták a vírust. Ezért számítottak a szakértők újabb komoly járvány hullámra.

Úgy tűnik azonban, hogy óvatossá tette a járvány a kínaiakat. A családi ünnepségeket ezúttal a szűkebb családra korlátozták, a távolabbi családtagokkal csak videón érintkeztek – mondta a CNBC-nek Dave Collier, az elektronikai alkatrészeket szállító Infinite Electronics termelési igazgatója. Erről kínai beszállító partnereiktől kaptak információkat.

Hamarabb beindulhatnak a szállítások, mint várták.

Az Infinite Electronics menedzsere úgy látja, nem feltétlenül kell várni a tavasz közepéig arra, hogy a friss kínai szállítmányok megérkezzenek az Egyesült Államokba és Európába. Bár 2022 közepéhez képest jelentősen visszaesett a beszállítók termékei iránti kereslet, nem állították le teljesen a gyáraikat, csak csökkentették a termelést.

Így csak fel kell pörgetniük az üzemeiket. A szakértők azt várták, hogy ez február végéig, márciusig eltarthat a járvány miatt, ezért az új szállítmányok csak áprilisra futhatnak be a célországok kikötőibe. Ennél azonban a menedzser szerint jobb lehet a helyzet.

Collier a hosszabb távú változásokról elmondta, hogy a vállalatok felfedezték a több lábon állás előnyeit. Ma már stratégiai tervezésük része, hogy átgondolják, honnan származnak az elektronikai alkatrészek, amelyeket felhasználnak, és igyekeznek diverzifikálni forrásaikat. Ehhez az igényhez igazodva az Infinite Electronics az utóbbi időben több új partnert is keresett.

Ez a diverzifikációs folyamat nyilván érinti a szállítmányozók piacát is. Az egysíkú Kína-Európa vagy Kína-USA kapcsolat több útvonalúvá változhat. Eközben beindult az elektronikai alkatrészek gyártásának visszatelepítése is a megrendelők közelébe, az USA esetén például az Egyesült Államokon kívül Mexikóba és Kanadába.

Collier azonban felhívja a figyelmet arra, hogy ez a folyamat nagy befektetéseket igényel. Nem csupán a gyártási kapacitások kiépítéséről van szó, hanem logisztikai beruházásokról is. Olyan iparágakról van szó, mint a félvezetőgyártás, amelyek áttelepítése nem egyszerű feladat. Szerinte összességében a “reshoring” inkább évtizedekig fog tartani, mint évekig.